Podcast Nedir? 5 Dijital Pazarlama Podcast Önerisi

Günden güne giderek daha çok ilgi gören bir kavram olan Podcast her geçen gün daha çok kullanıcının keşfettiği bir içerik türü olmayı başarıyor. Geçmişi 20-25 yıl önceye dayanan Podcast kavramı, ilerleyen teknolojinin de desteğiyle artık son derece kolay ulaşılabilir bir iletişim ve yayın aracı olarak öne çıkıyor. Peki siz Podcast nedir, Podcast nasıl yapılır ve ne işe yarar biliyor musunuz?

Eğer cevabınız “hayır” ise hiç sorun etmeyin. Çünkü bu yazımızda Podcast Nedir ve ne işe yarar gibi pek çok ayrıntıya değineceğiz. Bu sayede yeni başlayanların da anlayabileceği bir rehber hazırlayarak herkese erişmeyi hedefliyoruz.

Gelin genel terimleri ve bilmeniz gereken en önemli detaylarıyla ele alarak Podcast kavramını birlikte inceleyelim.

Podcast Nedir?

Podcast kavramını ele aldığımız bu yazımızda tüm detayların netlik kazanması için öncelikle Postcast nedir konusuna bir açıklık getirmek gerekiyor. 2000’li yılların hayatımıza getirdiği bir içerik stili olan Podcast kavramı son yıllarda başarılı bir yükseliş ivmesi yakaladı.

Kelime anlamı olarak canlı yayın anlamına gelen Broadcast ve iPod kelimelerinin birleşimiyle adlandırılmış olan kavram, kayda alınmış sesli içeriklerin dinlenebilmesi için yayınlanması anlamını taşıyor. Pod kelimesinin kullanılmış olma sebebi ise yola çıkış amacının iPod cihazlarından dinlenebilecek içerikler üretilmesi olmasından kaynaklanıyor.

Yayıncılık tarihini değiştirerek büyük ilgi gören yazılı blog paylaşımlarının seslendirilmiş versiyonu olan Podcast yayınları, aynı konuda veya konuya dair alanlarda bölüm bölüm kaydedilmiş sesli içeriklerden oluşuyor. Giderek daha da zenginleşen içerikleriyle gelişen Podcast yayınlarında tartışma programı kıvamında pek çok yeniliğe de denk gelebilirsiniz.

Günümüzde sadece iPod cihazlarda değil akıllı teknolojiye sahip tüm cihazlarda dinlenip, indirilebiliyor olması sayesinde hızla yayılan bir akım haline geliyor. Podcast nedir, ne işe yarar sorularının yanıtı da aslında bu güncellemenin içinde barınıyor. Seri halinde yayınlanan ses dosyalarını tarif eden bir kavram olarak başlayan Podcast olayı, bir anlamda canlı olarak yapılan, konuşmacı katılımlı radyo yayınlarının da tahtını sarsacak popülerliğe doğru ilerliyor. Çünkü dinleyici dijital Podcast içeriklere istediği zaman erişip zamana bağlı olmaksızın dilediği yer ve koşulda dinleme özgürlüğüne sahip. Eğitim amacıyla takip edilen Podcast yayınlarından fikir edinmek için tercih edilenlere kadar pek çok Podcast yayınını internet ve sosyal ağlar üzerinde bulmak mümkün.

En çok Podcast dinlenme oranının araç kullanırken olduğunu da ileterek sıradaki diğer başlığımız olan Podcast nasıl yapılır konusuna geçiyoruz.

Podcast Nasıl Yapılır?

Kişiye özel yayıncılık anlayışının temelinde yer alan Podcast yayınlar konusuna ilgi gösteren pek çok takipçimiz Podcast nasıl yapılır sorusunun da yanıtını merak ediyor. Bu soruyu da yanıtsız bırakmamak için gelin Podcast nasıl yapılır konusunu da hemen gözden geçirelim.

Büyük akımlar olarak ilgi gören Blog, vlog ve YouTube yayıncılıklarıyla birlikte büyüyen ve giderek daha fazla kişiye hitap etmeye başlayan Podcast yayıncılığı, kullanıcıya sadece dinleyerek edinebileceği bir deneyim sunuyor. Bu sayede araba kullanırken, spor yaparken, ev temizler veya ütü yaparken dahi Podcast dinlemek tercih ediliyor. Aynı şekilde, ekran karşısına çıkma mecburiyetinin olmaması ve montaj imkanı da bulunmasıyla yayını hazırlayan kişiye de avantajlar sunuyor. Bu nedenle Podcast yapmak isteyen kişilerin sayısı da artıyor.

Yazımızı hazırlarken bu konuda çalışan yayıncı ve eğitimcilerin Podcast hakkındaki fikir ve notlarını da inceleyerek hepsini sizler için bir araya getirdik.

Podcast yapmak için planlamanız gereken ilk hazırlıklar şunlar:

  • Podcast yayını yapmak için öncelikle hangi konuyu ele alacağınıza dair bir çalışma yapmış olmanız gerekiyor.
  • Üzerinde rahatlıkla konuşup akıcı bir seyir sağlayabileceğiniz konuları seçmeniz önemli.
  • İlgi çekici olması adına konuya hakim, size eşlik edecek yan konuşmacılar seçebilirsiniz.
  • Dilerseniz Podcast için röportaj tekniklerini de kullanabilirsiniz. İçeriğin konusuyla paralel olarak takipçi ilgisi de yaratacak bir isimle yapacağınız röportaj ile daha çok takipçiye ulaşabilirsiniz.
  • Başarılı ve çok takip edilen Podcast örnekleri size bu konuda fikir verebilir. Yayıncıların en çok izlenmiş ve indirilmiş Podcast örnekleri için zaman ayırıp her birini incelemeniz önemli bir avantaj yaratacaktır.
  • İçeriği ve katılımcıları belirledikten sonra yayın akışınızı düzenleyip teknik ekipmanları gözden geçirebilirsiniz.

Podcast Yaparken Gereken Ekipmanlar Nelerdir?

Podcast yapmak için başlangıç adımlarının üzerinden geçtik. Şimdi de teknik olarak ne tip bir donanıma sahip olmanız gerektiği üzerinde durmak istiyoruz.

  • Öncelikle ses kaydı yapabilecek ekipmanlara ihtiyacınız var. Bilgisayarınıza bağlayacağınız bir mikrofon ile pek çok kaydı dinlenebilecek kalitede kaydetmeniz mümkün.
  • Kayıtla ilgili kırpma, montajlama gibi olayları halledebileceğiniz bir düzenleme programı kullanabiliyor olmanız da oldukça önemli. İçerik kalitesi açısından gerekiyorsa bu konuda eğitim almayı düşünebilirsiniz.
  • Ses izolasyonu yapılmış bir oda veya en azından sessizlik sağlayacak bir mekan kayıt için önemli şeylerden bir diğeri.
  • Kaydınızı yayınlamak için internet alt yapısı ve yayın platformlarında üyeliğe sahip olmanız da Podcast yayını yapmak için ihtiyacınız olan diğer teknik detaylar. Podcast kaydınızı yüklemek için Spotify, iTunes, SoundCloud, Google Podcasts gibi mecraları gözden geçirebilirsiniz.

Dijital Pazarlamaya Dair 5 Podcast Önerisi

Dijital pazarlama hakkında hazırlanmış, takipçiler tarafından ilgi çekici bulunan Podcast önerileri ile devam ediyoruz. Sizler için seçtiğimiz bu Podcast yayınlarını dinleyerek sektöre dair bugüne kadar hiç fark etmediğiniz pek çok ayrıntıya ulaşabilirsiniz. Eğer siz de Podcast yapmak istiyorsanız Podcast örnekleri hakkında fikir edinebilir, bu alandaki bilgi ve birikiminizi zenginleştirebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Sohbetleri

“KOBİ’ler için etkili Dijital Pazarlama Teknikleri” isimli kitabın yazarı Bora Kurum tarafından hazırlana ve yayınlanan Dijital Pazarlama Sohbetleri oldukça ilgi çekiyor. Her hafta başka bir dijital pazarlama konusu ele alınan Podcast yayınında dijital pazarlama, SEO, sosyal medya, CRM, arama motoru reklamları gibi konular masaya yatırılıyor.

Dijital Pazarlama Hocası

Dijital Pazarlama Uzmanı ve eğitmenliğini yapan Ertuğrul Müyesseroğlu tarafından hazırlanan ve yayınlanan Podcast’a Spotify üzerinden ulaşabilirsiniz. Dijital pazarlama açısından önemli bulduğu konuları tek tek ele alan Müyesseroğlu 2019 tarihinden beri yayın yapıyor.

Pazarlama Türkiye TeaTalks

Kaan Sekban’dan Mümin Sekman’a kadar pek çok ünlü ismin sosyal medya aracılığıyla iletilen soruları yanıtladığı çekimler büyük ilgi görüyor. TeaTalks programlarının Podcast yayınlarını bulabileceğiniz kanalda ilginizi çekecek isimlere denk gelebilirsiniz. Yayınlanan 8 bölümü hemen dinleyebilir veya cihazlarınıza indirip boş zamanlarınızda kulak verebilirsiniz

Hear This

Elif Önal ve Elif Çetin tarafından hazırlanan bu keyifli Podcast serisi, pazarlama profesyonellerine gündemi yakalama fırsatı veriyor. Oldukça etkin bir yayın planı bulunan Hear This, 2019 yılından beri Podcast alanında faaliyet gösteriyor. Siz de gündeme dair her şeyi bilmek ve bu alanın deneyimli yorumcularına kulak vermek isterseniz Spotify aracılığıyla yayınları dinleyebilirsiniz.

Türkiye’de Dijital Pazarlama

Faruk Toprak tarafından hazırlanan Podcast serisinde konu malum; dijital pazarlamaya dair tüm yenilikler ve merak edilenler. Özellikle bu iş alanında kariyer hedefi bulunan gençlerin ilgi gösterdiği Türkiye’de Dijital Pazarlama serisi E ticaret sitelerinin reklam politikalarından Korona virüsün değiştirdiği yaşam standartlarında sektörün durumuna kadar pek çok açıdan Dijital pazarlama kavramını inceliyor.

Haldun Gazitepe

Bir ajansta Dijital Pazarlama Yöneticisi olan Haldun Gazitepe, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. Kariyerine pazarlama uzmanı olarak olarak başlamıştır. Çalışma hayatına devam ederken dijital pazarlamaya ilgi duymuş ve kendini bu alanda geliştirmiştir. Üç yıllık geleneksel pazarlama serüveninin ardından 6 yıldır dijital pazarlama sektöründe kariyerine devam etmektedir. En büyük tutkusu yelkenli olan Haldun Gazitepe, köpeği Şanslı ile her gün yürüyüşe çıkar.

Son Eklenenler

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz